Medúzák és magyar világsiker: India és világhír

2013.09.25. 23:40 MomLovesDiamonds

Idén is szépen csendben elmúlt a nyár, azonban nyár végén történt egy olyan esemény, amely –bár a magyar sajtóban nem találtunk sok mindent róla- akkora siker az ékszer szakmában, mintha mondjuk a New York-i, milánói, párizsi és londoni divathéten egyaránt bemutatkozhatna egy magyar divatmárka, a legjobb időpontban, Anna Wintour személyes meghívására…

Lázár Veronika, ez az imádnivaló, törékeny lány, meghívást kapott az általa tervezett kortárs ékszerkollekcióval az India International Jewellery Show ékszerkiállításra!

Vero_portre.jpg

Képzeljünk el egy gigászi méretű kiállítást, kb akkora területen, mint fél Zalaegerszeg, ahová 85 országból érkeznek látogatók… mindezt 5 napon keresztül…

Nos itt képviselhette Veró kis hazánkat, hazaérkezése után pedig természetesen kifaggattam a tapasztalatokról, íme:

-Hogyan ért a megtisztelő meghívás az India International Jewellery Show-ra?

-Ez valóban egy óriási lehetőség, még magam is alig hiszem el, hogy részt vehettem ezen a gigantikus kiállításon. A Sterling Galérián keresztül érkezett a meghívás, mindössze 4 héttel (!) a rendezvény előtt.

Ötvösművész kollégám, Oszvald Nándor, aki különleges autómodelleket,  Harley Davidson-okat, hajómodelleket és egyéb design tárgyakat készít aranyból, ezüstből és drágakövekből, már tavaly is részt vett ezen az eseményen és idén újra kilátogatott. 6 nm-es standján helyet kínált nekem is. Nándorral munkáink teljesen más világot képviselnek, mégis éppen a különbözőségek által tökéletes egyensúlyt hozhattunk létre.

Nándor idén is nagyobb méretű műtárgyakat, autómodelleket állított ki, én pedig aktuális „szerelmemet”, a Medúza Kollekciómat mutattam be.

Vero_meduza_korall.jpgVero_Meduza_igazgyongy.jpg

Mondhatjuk, hogy tulajdonképpen véletlenül kerültem ebbe a projektbe, a döntést, hogy végülis megyek-e, mindössze egyetlen éjszaka alatt kellett meghoznom. Végül úgy döntöttem, belevágok.

Már jártam Indiában ezelőtt, de természetesen annak idején hátizsákos turistaként egészen mást láttam, mint amikor belecsöppentem India legeslegnagyobb nemzetközi ékszervásárába.

-Maga a kiállítás hogyan zajlott?

-Először az Indian Jewellery Fashion Week zajlott le, merthogy Indiában külön ilyen is van –ezen a héten főleg szállodákban, szalon jellegű bemutatókat szerveznek. Ez után a hét után következett a mi kiállításunk, itt egy hatalmas csarnokrendszert kell elképzelni, óriási nagystílű divatbemutatókkal és ékszershow-kkal. Tényleg olyan bemutatókat láttunk, hogy leesett állal csodáltuk… Nem kérdés, hogy India valóban a drágakövek hazája!

Veroekszer_show_1.jpg 

-Milyen fogadtatás várta a magyar mini delegációt?

-Mivel a látogatók és a kiállított márkák zöme is indiai volt, valamint olasz, török és belga márkák képviseltették magukat főként, ezért mi magyarok igazi egzotikumnak számítottunk.

Alaposan el is kényeztettek minket, külön fogadott az egész szervező bizottság, természetesen a teljes vezetőséggel -ők egyébként a visszatérő magyar kollégákat már névről is ismerték!

Kiállítás közben is vittek minket sok szép helyre, pl megnézhettük az ún. gyémánt-várost, Surat-ot, amely szintén lenyűgözött. A hotelban is kaptunk pár ajándék éjszakát. A kiállításon pedig végig tolmácsolt és segített nekünk Aishwarya, a gyönyörű indiai ötvös-koordinátor, az ő segítségét szintén a szervezőktől „kaptuk”.

Itt kiemelném a hihetetlen biztonsági intézkedéseket. Mind a szállodában, mind a kiállításon elképesztő volt: a kiállításra például nem vihettünk be kést, sem egyéb szúró-vágó eszközt, így mindent elő kellett készíteni már itthon az installációk, plakátok rögzítéséhez.

-Milyen érdeklődést tapasztaltatok?

-Rengeteg érdeklődő jött a standunkhoz, főleg, 90%-ban indiaiak! A kiállítás végére jöttünk rá, hogy kb kik lehetnek az igazi érdeklődők, akik pl az én termékeimet szívesen megvásárolnák, és kik azok a designerek, akik csak szeretnék „lekoppintani” a mi kollekciónkat.

Mivel Indiában óriási gyárak találhatók, iszonyatos a tömegtermelés, a mi fogalmaink szerint történő kézműves ékszerkészítés nem igazán található meg a piacon. Inkább a „nézzük ki -másoljuk le - gyártsuk óriási mennyiségben” elv működik. Persze nem dolgoznak annyira szép minőségben, mint az eredeti ékszert készítő mesterek, de ennek ellenére erre van kereslet.

Azt gondolom, hogy jövőre rengeteg medúza-ékszer várható a kiállításon:)

Sok igazi érdeklődő is jött hozzánk, tényleges vásárlási szándékkal: viszont, mivel Indiában az ékszereket is leginkább befektetési céllal vásárolják, ezért szinte grammra kiszámolják az arany és az ezüst árát és ennél nem hajlandók többet fizetni: a design, a művészet ára számukra ismeretlen. Rengeteg drágakövet és aranyat vesznek és hatalmas, óriási méretű ékszereket vásárolnak.  Ezért teljesen más ízlésvilág, mint a miénk.

Arányaiban ilyen óriási és ilyen értékes ékszereket én még soha életemben nem láttam sehol. Ekkora nagyméretű ékszereket, ekkora gyémántokat… Például rengeteg 5 karátos gyémántot láttam egyszerűen csak kirakva a standokon.

-Végül mesélj kérlek, a Medúza Kollekcióról!

-Ez most az abszolút kedvenc: mint sok minden az életemben, tulajdonképpen a kollekció születése is a véletlennek köszönhető. Idén januárban Indonéziában jártunk kajakozni barátokkal, ahol egy olyan sós vizű tóhoz látogattunk el, amely levált a tengertől. A tó tele volt gyönyörű medúzákkal, amelyek nem is csíptek. Több ezer színpompás medúza között úszkáltunk! Még ott, a tóban, a víz alól már úgy jöttem fel, hogy medúza ékszerem márpedig lesz!! Még nem volt pontos elképzelésem, csak annyit tudtam, hogy valahogy vissza kéne adni az ékszerek segítségével ezt a csodálatos lényt… de az inspiráló érzések már a víz alatt erősen dolgoztak bennem.

Gondoltam, készítek 1-2 db medúzás ékszert… Ehhez képest most a 24. darabnál tartok! Azt hiszem, ez mindent elárul.

Vero_kek_meduza.jpgVero_meduza_rozsaszin_igazgyongy.jpg 

Eddig tartott az interjú első, az indiai szereplésről szóló része. A beszélgetés alatt még jobban lenyűgözött Veró végtelenül szerény és kedves hozzáállása, amellyel ismét bizonyította, hogy az igazán nagy sikerek mögött mindig kitartó, kemény munkát, pozitív hozzáállást és kedves személyiséget, Veró esetében pedig ráadásként gyönyörű ékszereket találunk.

Vero_Meduza1.jpgMeduza1.jpgMeduza.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ekszermania.blog.hu/api/trackback/id/tr275534042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása